Reklama

Zdrowa dieta dla sprawnych stawów

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeszcze nikt nie udowodnił, że stan naszych stawów zależy od prawidłowej diety. Jednak doniesienia naukowe świadczą o tym, że skład diety wspomaga leczenie urazów i stanów zapalnych stawów, a także utrzymywanie ich w dobrym stanie przez długie lata.
Oczywiście, ruch czy regularna aktywność fizyczna zalecane są jako jedna z podstawowych metod pozwalających na wzmocnienie kości i mięśni oraz utrzymanie prawidłowej ruchomości stawów. Jednak zbyt intensywne, przeciążające ćwiczenia mogą nadwerężać stawy, sprzyjać ich urazom i powodować ból.
Jednym z warunków sprawnego funkcjonowania naszych stawów jest ich dobre „odżywianie”.
Spożywanie urozmaiconych posiłków, dostarczających wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest podstawą utrzymania zdrowia. Niestety, powinniśmy liczyć kalorie, co - jak wiadomo - pomaga uniknąć otyłości, która jest uznawana za jeden z podstawowych czynników sprzyjających chorobom stawów. Co powinniśmy jeść w okresie wiosenno-letnim? Potrawy bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Najbogatszym źródłem tych kwasów są tłuste morskie ryby, takie jak np.: sardynka, łosoś, śledź oraz tuńczyk, a także oleje roślinne, tj. rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich i pestek.
Zbyt intensywny wysiłek fizyczny prowadzi do zaburzeń w tworzeniu się kolagenu. Kolagen jest białkiem stanowiącym 30 proc. białek naszego organizmu, występującym w największych ilościach w miejscach takich, jak: ścięgna, więzadła, stawy, krążki międzykręgowe (dyski). Dobrze by było, gdyby na naszym stole znalazły się produkty bogate w kolagen, a więc zawierające żelatynę. Mogą to być wszelkiego rodzaju galarety i galaretki przyrządzone na bazie wywarów warzywnych i bulionów mięsnych czy też najzwyklejsze galaretki owocowe.
Ważne jest również spożycie odpowiedniej ilości witamin C i B6. Witamina C jest niezbędna w przemianach aminokwasów lizyny i proliny w związki tworzące strukturę kolagenu, natomiast witamina B6 korzystnie wpływa na przemiany kolagenu i proces kostnienia chrząstek. Dużo witaminy C zawierają natka pietruszki, papryka, owoce cytrusowe czy rzeżucha.
Glukozamina i chondroityna to jedne ze składników tkanki chrzęstnej. Glukozamina w żywności występuje w śladowych ilościach, dlatego jedynym sensownym jej źródłem są suplementy, także wspomagające leczenie zapalenia oraz zmian degeneracyjnych kości i stawów. Z racji tego, że sprzyjają regeneracji i pomagają zmniejszyć bóle, są wskazane dla osób po 40. roku życia, polecane sportowcom, osobom narażonym na przeciążenia układu ruchu oraz po przebytych urazach. Ich atutem jest to, że nie wywołują efektów ubocznych. Ważnym składnikiem jest też kwas hialuronowy, który wspomaga leczenie ubytków stawów i tkanek, zwiększa lepkość mazi stawowej, dzięki czemu zapewnia pozbawiony tarcia ruch stawu, a także nawilża i odżywia chrząstkę stawową. Kwas hialuronowy u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów wpływa na mechanikę stawu, czyli przywrócenie właściwej masy HA w płynie stawowym, a także na proces zapalny. Najbardziej efektywne i racjonalne jest systematyczne podawanie kwasu hialuronowego - ruchliwość zwyrodniałego stawu poprawia się, a proces odżywiania chrząstki znacznie się usprawnia.
Preparaty z kwasem hialuronowym powinny stosować osoby w podeszłym wieku z rozwiniętą chorobą zwyrodnieniową, osoby po przebytych urazach stawów oraz po zabiegach operacyjnych na stawach, u których wskazane jest zwiększenie puli dostępnego kwasu hialuronowego koniecznego do prawidłowego procesu gojenia tkanek, a także osoby o małej aktywności fizycznej, u których należy poprawić warunki odżywienia chrząstki. Okres wiosenno-letni sprzyja spacerom i ruchowi na powietrzu, pamiętajmy o tym, odżywiajmy się zdrowo, a nasze stawy będą długo w dobrej kondycji.

(dhj)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł ks. prałat Franciszek Filipek

2025-12-27 13:33

Karol Porwich/Niedziela

W nocy z 26 na 27 grudnia zmarł ks. prałat dr Franciszek Filipek. Kapłan ten miał 85 lata życia i 62 lata kapłaństwa. Przez wiele lat był proboszczem parafii NMP Królowej Polski we Wrocławiu - Klecinie oraz wykładowcą łaciny na Papieskim Wydziale Teologicznym. Od 2012 roku przebywał na emeryturze.

Kapłan urodził się 24 marca 1940 Touste [dziś Ukraina, obwód tarnopolski]. Święcenia kapłańskie przyjął 23 czerwca 1963 roku z rąk bpa Wincentego Urbana, w kościele pw. Wniebowzięcia NMP w Żarach. Po święceniach kapłańskich został skierowany do Seminarium Duchownego we Wrocławiu, gdzie otrzymał funkcję prokuratora oraz lektora języka łacińskiego. Był wikariuszem w parafii pw. Bożego Ciała we Wrocławiu [1971-1972], a następnie administratorem parafii pw. św. Anny we Wrocławiu - Widawie. Był nim do roku 1984, aby następnie przebywać na urlopie naukowy i być sekretarzem Synodu Archidiecezji Wrocławskiej. W latach 1986-1987 był proboszczem parafii św. Wawrzyńca we Wrocławiu - Żernikach. Następnie był administratorem, a później rezydentem w parafii św. Mikołaja we Wrocławiu oraz wykładowcą PWT we Wrocławiu, by w 1992 roku zostać proboszczem parafii pw. NMP Królowej Polski we Wrocławiu - Klecinie. W 1991 roku został Kapelanem Honorowym Ojca Świętego [Prałatem] W 2012 roku przeszedł na emeryturę, pozostając rezydentem na terenie parafii na Klecinie.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: dwie Msze żałobne w trzecią rocznicę śmierci Benedykta  XVI

W trzecią rocznicę śmierci papieża Benedykta XVI/Josepha Ratzingera będą sprawowanie w Watykanie dwie Msze św. żałobne. We wtorek 29 grudnia Mszę św. w języku angielskim odprawi w Bazylice Świętego Piotra kardynał Gerhard Ludwig Müller, były prefekt Kongregacji Nauki Wiary. Następnego dnia, 30 grudnia, kardynał Kurt Koch, prefekt Dykasterii ds. Popierania Jedności Chrześcijan odprawi Mszę żałobną w języku niemieckim w Grotach Watykańskich, w pobliżu grobu Benedykta XVI.

Benedykt XVI był 265 głową Kościoła od 19 kwietnia 2005 roku do 28 lutego 2013 roku. Po rezygnacji zamieszkał w klasztorze Mater Ecclesiae w Watykanie, gdzie zmarł 31 grudnia 2022 roku w wieku 95 lat.
CZYTAJ DALEJ

Francja: Pasterki na autostradzie dla protestujących rolników

2025-12-27 20:09

[ TEMATY ]

pasterka

autostrada

protestujący rolnicy

Adobe Stock

Protest rolników we Francji

Protest rolników we Francji

Na francuskiej autostradzie A64 zostały odprawione 24 grudnia wieczorem Pasterki dla rolników blokujących ją w proteście przeciwko wprowadzonemu przez władze systematycznemu ubój całych stad, w których znajdują się zwierzęta zarażone chorobą guzowatej skóry bydła. Rolnicy zyskali wsparcie ze strony biskupa diecezji Bajonna.

Przy blokadzie w Carbonne, na południe od Tuluzy, członkowie grupy Ultrasi z A64 zorganizowali wigilię wprost na jezdni autostrady. Dzielili się dostarczonymi przez okolicznych mieszkańców bożonarodzeniowymi potrawami: ostrygami, kapłonami, pasztetami z gęsiej wątróbki, szampanem i ciastem. To, co pozostało z posiłku przekazali stowarzyszeniom charytatywnym, aby uniknąć marnotrawstwa żywności. Wieczorem w wielkim namiocie uczestniczyli w Mszy św. Podobnie było na blokadzie w Briscous, gdzie Pasterkę odprawił ks. Vincent Morandi z Biarritz. W obu miejscach śpiewano kolędy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję