Reklama

Świąteczne przekąski

Na wielkanocnym stole królują jajka, szynki, kiełbasy, chrzan i tradycyjne baby i mazurki. Proponujemy, jak z tradycyjnych składników przygotować ciekawe przekąski

Niedziela Ogólnopolska 17/2011, str. 46

GRAZIAKO/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:
10 jajek przepiórczych
kilka plastrów wędzonego łososia
warzywa do dekoracji:
zielony groszek
gotowana marchewka
cytryna
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Wykonanie:
Jajka przepiórcze włożyć do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić i obrać. Do 1 litra zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i białka, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować aż się wyklaruje. Przecedzić przez lnianą ściereczkę namoczoną w zimnej wodzie. Foremki opłukać zimną wodą, wewnątrz wlać cienką warstwę gęstniejącej galarety i wstawić do lodówki, aby zastygła. Na spodzie i bokach naczyń ułożyć listki pietruszki, po łyżce zielonego groszku oraz plasterki marchewki, jajka i po kawałku łososia. Zalać gęstniejącą galaretą, przykryć naczynia i wstawić do lodówki na trzy godziny. Wyjąć z foremek i ułożyć na półmisku. Podawać przybrane zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szynka nadziewana w galarecie

Składniki:
10 plasterków szynki
3 jajka
½ większego pora
½ papryki
½ puszki kukurydzy
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Reklama

Wykonanie:
Jajka ugotować, przestudzić, obrać i drobno posiekać, dodać posiekanego drobno pora, paprykę, odcedzoną kukurydzę. Całość wymieszać z przyprawami i majonezem. Tak przygotowane nadzienie wykładać po 1 łyżce na każdy plasterek szynki i zwijać w rulonik. Galaretkę przygotować jak wyżej. Niewielką ilość zastygającej galaretki wlać na półmisek. Gdy zastygnie, układać ruloniki z szynki. Udekorować papryką, pomidorem oraz zieloną pietruszką. Całość zalać zastygającą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Pasta z jajek

Składniki:
3 jajka
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Przełożyć do wąskiego, wysokiego naczynia i drobniutko posiekać. Chrzan odcedzić i dodać do jajek, wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą. Podawać do kiełbas i pieczonych mięs.

2011-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nuncjusz Apostolski w Polsce na zakończenie Roku Jubileuszowego: Biada nam, jeśli nie będziemy głosić wszystkim Bożej Ewangelii i wiecznej nadziei!

2025-12-28 18:33

[ TEMATY ]

rok jubileuszowy

zakończenie

biada

Diecezja Opolska

abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce

abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce

- Boże Narodzenie, Święta Rodzina i Jubileusz pomagają nam rozpoznać głęboką rzeczywistość Kościoła, styl, w jakim powinien on żyć i działać oraz cel jego misji - mówił abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce w homilii Mszy św. sprawowanej w katedrze opolskiej na zakończenie obchodów Roku Jubileuszowego 2025 w diecezji opolskiej.

Podziel się cytatem - mówił Nuncjusz Apostolski.
CZYTAJ DALEJ

Dziś my możemy się wzorować na Świętej Rodzinie

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Agata Kowalska

Rozważania do Ewangelii Mt 2, 13-15. 19-23.

Niedziela, 28 grudnia. Święto Świętej Rodziny Jezusa, Maryi i Józefa.
CZYTAJ DALEJ

Lublin: Szaty liturgiczne sprzed wieków na wystawie w skansenie

2025-12-28 17:10

[ TEMATY ]

wystawa

szaty liturgiczne

tkaniny

ukryte piękno

Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie

Wystawa „Tkaniny – ukryte piękno”

Wystawa „Tkaniny – ukryte piękno”

Zabytkowe szaty liturgiczne sprzed wieków można oglądać na wystawie „Tkaniny – ukryte piękno” w Muzeum Wsi Lubelskiej. Eksponaty pochodzą z zasobów Muzeum Archidiecezji Lubelskiej. Wśród nich są m.in. ornaty szyte z pasów kontuszowych, haftowane srebrną i złotą nicią.

Violetta Dryło z działu edukacji i promocji Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie przekazała, że wystawa prezentuje przykłady ornatów, dalmatyk i kap z różnych epok historycznych, a także stuły, manipularze, palki, vela i welony oraz umbraculla.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję