Reklama

Wiadomości

Przemyślane zakupy spożywcze sposobem na oszczędności w dobie inflacji

Z jednej strony obawiamy się inflacji i galopujących cen żywności, z drugiej marnujemy mnóstwo jedzenia. Szacuje się, że w Polsce corocznie wyrzuca się 5 milionów ton żywności, w większości w gospodarstwach domowych, a każdy z nas statystycznie „wyrzuca do kosza” ponad 50 zł miesięcznie marnując żywność. Pokażemy kilka sposobów, aby jeść zdrowo, kupować produkty wysokiej jakości i jednocześnie oszczędzać. Jak to możliwe?

[ TEMATY ]

jedzenie

zakupy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Planujmy zakupy

Planowanie to klucz do oszczędności zakupowych. Przed wyjściem do sklepu, dokładnie zastanów się co chcesz w danym tygodniu jeść, zweryfikuj stan zapasów i co najważniejsze - stwórz listę. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami dietetyków połowę talerza powinny stanowić warzywa. Ograniczając mięso również oszczędzasz.

Nie idźmy głodni

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

To bardzo ważne. Głodni nie podejmujemy racjonalnych decyzji zakupowych i grozi nam zakup chipsów, batoników oraz zdecydowany nadmiar produktów. Z pełnym żołądkiem kupimy tyle ile trzeba i łatwiej będzie nam trzymać się wcześniej zaplanowanej listy zdrowych zakupów.

Listę zakupów opieraj o krajowe produkty sezonowe

Produkty, na które aktualnie trwa sezon, są zawsze najsmaczniejsze i w najlepszych cenach. Na przykład sezon na polską paprykę trwa od maja do października, rzodkiewkę od marca do września, a dynie od sierpnia do późnego listopada. Warto korzystać z kalendarza sezonowości warzyw czy owoców. W pełni sezonu róbmy przetwory z których skorzystamy zimą. Pamiętajmy, żeby kupować lokalne produkty. Nie muszą być one daleko transportowane, dzięki czemu zyskują nie tylko na cenie, ale i na jakości.

Zapasy róbmy z głową

Reklama

Chcąc oszczędzać musimy zawsze zwracać uwagę na okres przydatności. Na zapas kupujmy tylko to co może dłużej poleżeć w lodówce lub szafce – np. przetwory. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych, zdrowych produktów (warzyw, pieczywa, owoców) warto wyrobić sobie nawyk robienia częstych, niewielkich zakupów w lokalnym sklepie.

Zamień przekąski na zdrowe

Kto czasem nie ma ochoty na chrupki, chipsy czy wafelki? Te produkty nie są ani zdrowe, ani tanie. Warto zmienić nawyki swojej rodziny i zamiast gotowych, wysoko przetworzonych przekąsek sięgać po pokrojone w słupki warzywa (marchew, biała rzodkiew, seler naciowy, kalarepa nadają się do tego idealnie), a tłuste sosy zamienić na warzywne pasty lub hummusy.

Odpowiednio przechowuj żywność

Najważniejsze to nie przechowywać żywności w plastikowych opakowaniach (najlepiej wybrać szklane pojemniki z przykrywkami lub pojemniki próżniowe). Warto tez zapoznać się z instrukcja obsługi naszej lodówki. Większość z nich ma odpowiednie komory lub szuflady do przechowywania produktów szybko psujących się. Te proste zabiegi sprawią, że jedzenie możemy przechowywać dłużej.

Wypróbuj przepisy z internetu

Szukaj w internecie inspiracji kulinarnych i sposobów na oszczędności. Warto stopniowo zmniejszać udział mięsa w posiłkach jedząc jednocześnie więcej warzyw. Poza oszczędnością pieniędzy zyskujemy zdrowie. Dietetycy wskazują, że połowa każdego posiłku powinna należeć do warzyw. To prosta i rewelacyjna zasada, która sprawia, że jemy zdrowiej.

Dokładnie planuj posiłki

Reklama

Planowanie posiłków jest jedną z tajemnic oszczędnego życia bez straty na jego standardzie. Zastanów się co będziesz gotować w kolejnym tygodniu i kupuj tylko tyle ile jesteś w stanie zjeść. Staraj się planować z głową. Jeśli jednego dnia jest rosół - ugotuj go więcej, a w kolejnych dniach na jego pazie przygotuj pyszny krem z sezonowych warzyw. Będzie tanio, ekonomicznie, smacznie i różnorodnie.

Określ miesięczny budżet

Postaraj się określić z góry ile powinieneś wydawać na jedzenie i co tydzień kontroluj realizację założeń. Zajmie to dosłownie chwilę a pozwoli utrzymać dyscyplinę i stan finansów w ryzach. Eksperci twierdzą, że mądrze planując zakupi i posiłki można oszczędzić nawet kilka tysięcy złotych rocznie.

Zachęcamy do skorzystania z powyższych wskazówek. Dzięki drobnym zmianom nawyków nawet dwucyfrowa inflacja nie będzie taka straszna. Przynajmniej na jedzeniu możemy jej nie odczuć. A jedzenie to duża część domowego budżetu oraz bardzo wiele radości.

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

2022-04-06 20:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

CBZC ostrzega przed Black Friday: nie dajmy się nabrać na fałszywe oferty

[ TEMATY ]

promocja

zakupy

Adobe.Stock.

Pamiętajmy, aby czasie Black Friday nie stracić zdrowego rozsądku, nie dać się nabrać na fałszywe oferty i nie stracić pieniędzy - ostrzegają policjanci z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości

Centralne Biuro Zwalczania Cyberprzestępczości (CBZC) ostrzegło przed możliwymi oszustwami przed zbliżającym się Black Friday, czyli wyprzedażami i promocjami organizowanymi każdego roku w piątek po amerykańskim Święcie Dziękczynienia. W tym roku Black Friday wypada 24 listopada.
CZYTAJ DALEJ

Kolejna rocznica przekazania rzymskiego Domu Polskiego Janowi Pawłowi II

2025-11-08 09:24

Włodzimierz Rędzioch

W roku 1981 mieszkałem w Domu Polskim przy via Cassia, byłem tam również w listopadzie, kiedy Polonia oficjalnie przekazywała Dom Janowi Pawłowi II.

Uroczystości trwały trzy dni i stały się wielkim zgromadzeniem i świętem Polonii oraz przyjaciół Polski. 6 listopada prymas Glemp odprawił Mszę św. na Monte Cassino a wieczorem w rzymskim hotelu „Ergife” miała miejsce akademia, podczas której przemówili: kard. Rubin, o. Przydatek (przypomniał historię Domu) oraz prof. Grygiel (wygłosił wywiad zatytułowany „Naród i kultura”).
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie przy Słowie – Ekumeniczna Szkoła Biblijna w Łodzi

2025-11-09 09:43

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Ekumeniczna Szkoła Biblijna w Łodzi

Ekumeniczna Szkoła Biblijna w Łodzi

W Wyższym Seminarium Duchownym w Łodzi odbył się kolejny zjazd Ekumenicznej Szkoły Biblijnej. Wykłady wygłosili kard. Grzegorz Ryś, prof. Kalina Wojciechowska oraz ks. Artur Aleksiejuk.

Modlitwę rozpoczynającą dzisiejsze wykłady poprowadził Pastor Leszek Wakuła z Kościoła Chrześcijan Baptystów w Łodzi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję