Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na uroczysty obiad i podwieczorek

Niedziela Ogólnopolska 3/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Filety z kurczaka z owocami

Przepis na 4 porcje

4 dorodne filety ze świeżego kurczaka, 1 duża cytryna (skórka i sok), 1 słoik dobrze wysmażonego, gęstego musu jabłkowego, sól, oliwa i masło (pół na pół), 4 goździki.
Sos: 1/2 szklanki konfitur z wiśni, 1/2 szklanki soku wiśniowego naturalnego (może być esencjonalny sok z kompotu), 2 łyżki płynnego miodu.

Opłukane, osuszone filety, gdy trzeba, lekko formujemy drewnianym (ważne), zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, w każdy wbijamy goździk i smarujemy, miejsce przy miejscu, musem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki.
Na spód wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania układamy filety, kropimy dość obficie oliwą, oprószamy delikatnie solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika na 25-35 min. W połowie pieczenia odwracamy porcje na drugą stronę i posypujemy częścią skórki otartej z cytryny.
Sos: Do miksera dajemy konfitury, gdy utworzy się jednolity, puszysty mus, dodajemy pozostałą część skórki z cytryny oraz miód i sok, lejąc strumykiem. Sos powinien mieć wyraźny wiśniowy smak z lekką nutą miodowej słodyczy.
Porcje kurczaka podajemy na wygrzanych talerzach, polane sosem z pieczenia, oddzielnie - w sosjerce, zimny, wiśniowy sos. Znakomitym dodatkiem będą cienkie, chrupiące, gorące frytki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kawowy murzynek

Przepis na 4 wysokie szklanki

2 szklanki pełnego mleka, 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku, 2 kopiaste łyżki cukru, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki utartej gorzkiej czekolady.

Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem płyn miksujemy - powinien się dobrze spienić, nalewamy do wysokich szklanek, na wierzch każdej porcji sypiemy utartą czekoladę, gdy zrobi się „czekoladowy kożuszek”, podajemy z wysoką łyżeczką lub słomką.
Rada: Kto lubi, może na wierzch każdej porcji położyć łyżkę bitej śmietany i dopiero wówczas posypać całość utartą czekoladą.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Bóg z nami po imieniu

2025-12-20 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Bożena Sztajner/Niedziela

• Iz 7, 10-14 • Rz 1, 1-7 • Mt 1, 18-24
CZYTAJ DALEJ

Włochy: święta jak w stajence, tylko dzieci brak, same zwierzęta

2025-12-21 18:38

[ TEMATY ]

dzieci

Włochy

Adobe.Stock

W wielu włoskich rodzinach przy świątecznym stole ponownie zabraknie dzieci. Ich miejsca zajmują zwierzęta. Jak podał urząd statystyczny, od 2006 r. odsetek bezdzietnych par w wieku poniżej 65 lat posiadających zwierzęta domowe wzrósł o 10 punktów procentowych: z 38 do 47,9 proc. Zwierzęta domowe to jedyna populacja, która wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat we Włoszech.

Wielokrotnie przestrzegał przed tym Franciszek: „Istnieje kultura, w której przedkłada się posiadanie psów i kotów nad posiadanie dzieci” – mówił przed rokiem argentyński papież.
CZYTAJ DALEJ

Apateizm przed Bożym Narodzeniem: pięknie, błyszcząco a w środku pusto

2025-12-22 17:20

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Vatican News

Świętowanie Bożego Narodzenia jest przedmiotem niepokoju zarówno socjologów, teologów i duszpasterzy – uważa ks. prof. dr hab. Marek Chmielewski, kierownik Katedry Duchowości Systematycznej i Praktycznej w Instytucie Nauk Teologicznych na Wydziale Teologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Jako uzasadnienie, przywołuje artykuł Jonathana Raucha z czasopisma „The Atlantic”, w którym pojawia się termin „apateizm”. - To mieszanka apatii, ateizmu, czegoś, co przypomina znużenie, zmęczenie i zniechęcenie do rzeczywistości. Taka postawa przejawia się nie tylko w chrześcijaństwie, ale też w wielu innych religiach. Zachowane zostają pewne elementy tradycji, ale z wyeliminowaniem zasadniczych treści – wyjaśnia teolog.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję